Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Αν σκεφτούμε πόσο σκληρή και μακροχρόνια είναι η προετοιμασία ενός εκπαιδευτικού, προκειμένου να διδάξει σε μια ολιγομελή σχολική τάξη, δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός, ότι κάποιος μπορεί να δασκαλεύει εκατομμύρια ανθρώπους αρκεί να είναι ωραίος, λαμπερός και να «γράφει καλά» στην τηλεοπτική κάμερα!

3 σχόλια:

Ιωάννης Νικόπουλος είπε...

Καλό μήνα αδελφέ και καλό κουράγιο μέρες που ερχονται!
Σας περιμένω τη Κυριακή....τα παιδιά ολους....
Χαιρετισμούς πολλούς!

pan de lees είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ , ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ (pan de lees)... www.aigio.tk η egioparalia.blogspot.com

Unknown είπε...

Το ωραίο αποτελεί αισθητική κατηγορία και το γευόμαστε κυρίως με τις αισθήσεις, ειδικότερα με την όραση. Οφείλουμε να αναζητήσουμε τις προϋποθέσεις οι οποίες εναρμονίζουν το ωραίο με το αληθινό, με τη βαθύτερη δηλαδή αλήθεια την οποία πρέπει να κρύβει κάθε εξωτερική ομορφιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσεγγίσουμε το ωραίο με το ηθικό και το λογικό.
Δυο μεγάλοι δημιουργοί, οι Ρουσσώ (Rousseau) και Έγελος(Hegel)επέμειναν ιδιαίτερα στην έννοια της "ωραίας ψυχής", στη διαλεκτική της και στη μαγεία που σκορπάει σ' αυτούς που κατανύσσονται στον κόσμο της. Το ωραίο προδίδει και ηθική ομορφιά, κοσμείται και με τον κόσμο του καλού. Η διαλεκτική της ωραίας ψυχής σκορπίζει ωριμότητα η οποία συνδυάζει ομορφιά, ήθος και γνώση. Όταν η ανθρώπινη ψυχή τρέχει προς το κάλλος, γίνεται ωραία. Τότε το ωραίο είναι και αληθινό, φωτίζοντας όλη την ανθρώπινη υπάρξη και κάνοντας τον άνθρωπο εραστή της ωραιότητας.
Μια βαθιά προσφορά, μια ειλικρινής παρουσία, μια σωστή άποψη που αφορά πνευματικά, κοινωνικά, πολιτικά ή και οικονομικά θέματα, βασίζεται σε γνώση των δυνατοτήτων του δημιουργού της και είναι θετική. Προϋποθέτει επομένως μελέτη, προβληματισμό και πραγματική διείσδυση στις αλήθειες της ζωής.
Στη βιτρίνα της καθημερινής ζωής, βλέπουμε να επικρατούν οι επιπόλαιοι, οι άνθρωποι του εφήμερου και του επίπλαστου. Είναι εύκολο να εξηγήσουμε αυτή τη λυπηρή κατάσταση η οποία δεν είναι φαινόμενο των ημερών μας, αλλά όλων δυστυχώς των εποχών. Το εύκολο και το επιφανειακό τροφοδοτεί τη φαντασία των περίεργων, των ανθρώπων οι οποίοι αρκούνται στα φαινόμενα και στους εντυπωσιασμούς της ημέρας. Κι όμως, παρά τις προσωρινές εντυπώσεις, ο θρίαμβος του σοβαρού ανθρώπου και της δημιουργίας του είναι τόσο βέβαιος όσο και αθόρυβος.
Απ' τις προηγούμενες σκέψεις μου μπορούμε να διαπιστώσουμε πως ο,τιδήποτε είναι σοβαρό και εκφράζει το βάθος των πραγμάτων, φανερώνει ωριμότητα, υψηλή πνευματική στάθμη του δημιουργού του και ενάρετη συμπεριφορά. Όσο πιο πολύ αναζητάμε το βαθύ και το αληθινό, τόσο περισσότερο εκτιμάμε το ήρεμο πνευματικό κλίμα, μη εντυπωσιαζόμενοι απ' ό,τι λάμπει επιφανειακά...